(gepubliceerd op 28 november 2011 – Sonnevelt-website)
Uit cijfers van het CBS[1] blijkt dat ongeveer 10% van de beroepsbevolking (±700.000 werknemers) kampt met burnout klachten!
Hoe doen die andere ruim 6 miljoen werknemers dat dan toch, zijn deze mensen soms emotieloos, werken ze niet hard genoeg, maken ze soms niets mee of zitten ze massaal preventief aan de Prozac of andere antidepressiva, of bestaan die eerder genoemde 10 % uit juist de zwakkelingen van onze maatschappij? Niets is minder waar dan dat laatste, dat is n.l. een algemeen voorkomend vooroordeel!
Burnout komt vooral voor bij fijngevoelige, toegewijde, loyale en idealistische mensen, mensen die mensgericht zijn, een groot verantwoordelijkheidsgevoel en een sterk doorzettingsvermogen hebben (denk hierbij bijvoorbeeld aan verpleegsters, artsen, leraren en moeders; 2 van de 3 WAO-instromers onder de 30 jaar met psychische klachten zijn vrouwen!).
Een aantal burnout risico-typologieën die tevens een beeld geven van de oorzaken hiervan zijn bijvoorbeeld: ‘de perfectionist’, ‘de duizendpoot’ of ‘de individualist’.
Wat is een burnout nou eigenlijk? Een burnout is een langdurig verstoorde balans tussen draagkracht en draaglast, waarbij het lichaam de balans niet meer kan handhaven en er totaal geen energie meer over is. Door een opeenstapeling van stressoren over de jaren heen (vaak werk gerelateerd) is chronische stress ontstaan met als resultaat een uitputting van fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel niveau, hetgeen zich uit in somatische symptomen (hartkloppingen), gedragssymptomen (slaapproblemen), psychologische symptomen (concentratieproblemen) en depressie of een burnout. Het niet (h)erkennen van overmatige stress is hierbij het grootste gevaar voor het ontwikkelen van een burnout.
Trend: In de huidige tijdsgeest van exponentieel toenemende informatie die op ons af komt, het steeds meer ontvallen van vermeende zekerheden, groeiende ontkerkelijking, financieel/economische crisissen en individualistischer wordende maatschappij, komen er m.i. steeds meer mensen onder een grotere psychische en emotionele druk te staan.
Hoe is een burnout te voorkomen? Het is belangrijk voldoende aandacht te schenken aan alle onderdelen van de vitaliteitpiramide[2] (zoals bezieling, waarden, spiritualiteit, sociale steun, positief denken, gezonde levensstijl). Hierdoor vergroot je je innerlijke veerkracht, waardoor je beter in staat bent om te gaan met de gegeven objectieve druk en de ervaren subjectieve druk[3] . Ook een gedragsverandering (burnin) kan helpen de ervaren druk te verlagen d.m.v. bijv. Neuro Linguïstisch Programmeren. Of het anders organiseren van je werk, door bijv. ‘Timemanagement’, kan de druk doen afnemen.
Besteedt aandacht aan alle aspecten van je zijn: spiritueel niveau (zingeving), sociaal niveau (relaties), denk niveau (‘Mindfulness’), emotie niveau (doorleven), fysiek niveau (beweging).
Waarom dus geen burnout? Het is bekend dat topmanagers de minste kans op een burnout hebben in vergelijking tot hun medewerkers. Zij signaleren niet alleen de problemen, maar zijn ook in de positie om er wat aan te doen! Mensen die een wezenlijke invloed kunnen uitoefenen op hun werk, lopen minder risico opgebrand te raken. Dus zie jezelf als een ‘topper’ (i.p.v. een tobber!) en
‘Be a Master of your own destiny’,
Leef vanuit je hart en niet vanuit je ego,
Luister naar je lichaam,
Zorg goed voor jezelf
en je voorkomt een burnout . . !
(dit is mijn persoonlijke overtuiging)